Vlierbloesemlimonade
Zo begin juni als de vlier bloesems begint te krijgen, begint het bij mij te kriebelen. De laatste fles siroop van vorig jaar is net aangebroken, dus het is tijd voor een nieuwe batch. Hier in de buurt stikt het van de vlieren. De vlier is een inheemse struik en vind je veel in parkjes en langs fietspaden. Het liefst pluk je op een zonnige dag schermen bloesems, want dan zit er de meeste stuifmeel op de bloempjes. De vlier heeft een behoorlijk bedwelmende geur. Een beetje sexy zelfs. De smaak van Midzomer!
Vorige week woensdag, toen mijn kinderen de avondvierdaagse liepen, fietste ik door het dorp op zoek naar de vlier. Omdat je altijd ook schermen moet laten hangen voor de struik zodat er bessen kunnen komen, plukte ik van vijf vlieren elk vier schermen.
RECEPT Vlierbloesemsiroop
- 20 schermen vlierbloesems
- 1 citroen
- 1 sinaasappel
- bakje aardbeien
- 2 liter water
- 500 gram suiker
Schud de schermen voorzichtig uit, zodat je niet per ongeluk beestjes in je limonade krijgt.
Zet de schermen onder water en voeg in schijfjes gesneden citrusvruchten toe, samen met de aardbeien. Dek het geheel af en laat twee dagen staan. Roer af en toe door. Na twee dagen zeef je de bloesems en het fruit uit je water. Verwarm de suiker en je sap tot je suiker opgelost is.
In principe is je siroop nu klaar. Ik heb de mijne geweckt door ze in een bad kokend heet water te zetten, zodat een vacuüm ontstaat en je siroop goed op kwaliteit blijft, zonder bederf.
Natuurlijk kun je de siroop ook maken met alleen citroen en vlier.
De siroop leng je aan met water voor een frisse zomerse drank. Een scheutje door sprankelende witte wijn, maakt een vlierchampagne. Proost!