Midzomerbroodjes
Ingrediënten 4 personen
500 g bloem, gezeefd
1 zakje gedroogde gist
2 theelepels zout
1 eetlepel witte basterdsuiker
40 g zachte roomboter
2½ dl lauw/warm water
eventueel een handje maanzaad en/of sesamzaad
Doe bloem, boter in stukjes gesneden, suiker, zout en gist in een kom. Meng het water erdoor en kneed het geheel tot een bal. Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht ca 10 minuten. Laat het dan in een kom, afgedekt met huishoudfolie ongeveer een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet hem in.
Kneed het gerezen deeg even door, en vorm er bolletjes van. Leg deze op de bakplaat in een bloemenvorm een beetje uit elkaar en laat ze 10 minuten rusten. Druk ze hierna iets plat en leg er een met bloem bestoven theedoek over. Laat de bolletjes 30 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Bestrijk de gerezen bolletjes met wat water of eigeel, strooi er zaadjes overheen en bak ze in 10 minuten gaar. Gebruik eventueel nog twee minuten de grill voor een mooi bruin kleurtje. Neem de broodjes meteen hierna uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.