Fruit drogen in de oven
aardbeien, vijgen en appels klaar om gedroogd te worden
Een van de manieren om je oogst te conserveren is drogen. Om je oogst te drogen heb je warmte nodig en een beetje tijd. Kruiden bundel je samen en laat je op een warme droge plaats hangen tot alle vocht uit de bladeren of bloemen verdampt is. Wat er overblijft zijn geconcentreerde aroma’s. Ga je een zalf maken van je kruiden, dan kun je verse kruiden gebruiken, maar liever werk je met gedroogde kruiden. Het recept voor een kruidige zalf volgt nog. Vandaag gaan we de fruitoogst conserveren.
Op de markt waren de kleine aardbeitjes voordelig te koop en uit de tuin oogstte ik vijgen en appels. Ik sneed ze in dunne plakjes en legde ze op een met bakpapier bekleed bakblik. De over had ik voorverwarmd. Om fruit te drogen in de oven doe je dat het liefst op 50 graden. De laagste stand op mijn oven is 80 graden. Maar door de deur een beetje open te zetten, kwam ik toch op 50 graden uit.
Snij je fruit in dunne plakjes
Na een uur drogen, draai je je fruit om om ze nog een uur in de oven terug te doen. Na twee uur drogen zal het meeste vocht uit je fruit getrokken zijn en blijft er een heerlijke geur over. Bewaar je fruit in een luchtdichte pot om schimmels te voorkomen.
en klaar…
Ga je de komende tijd een taart bakken? Doe er dan wat van je versgedroogde oogst doorheen. Of maak een theemelange van je favoriete thee, zwart, groen, rooibos met wat stukjes fijngesneden fruit.