Pepermuntzalf
Munt was bij de Grieken en Romeinen een heilige plant. Volgens een Griekse mythe zou de nimf Minthe, de dochter van de Watergod Kokytos, een amoureuze verhouding hebben gehad met de God van de Onderwereld, Hades, dit tot groot ongenoegen van zijn vrouw, Persephone en zijn schoonmoeder, Demeter, deze laatste stortte zich in razernij op de nimf en scheurde haar aan stukken. Hades, de verdrietige minnaar liet uit de resten een geurig kruid groeien, de Munt.
Een zalf voor je huisapotheek maak je makkelijk zelf. Met de gedroogde muntoogst uit je tuin bijvoorbeeld. Munt is een prima medicijn bij hoofdpijn. Smeer wat op je slapen, of op je schedel en laat je nek er mee masseren.
Wat je nodig hebt voor de zalf: een potje (gerecycled), kokosolie, gedroogde munt, bijenwas, etherische pepermuntolie.
Als basis voor je zalf maak je eerst de muntolie. Je kunt dat op verschillende manieren doen, maar ik maakte een infusie met olie op het fornuis. Pak een lege jampot en vul hem tot een derde met kruiden, vul aan met kokosolie en zet het potje au bain marie op het vuur. Laat een uur zachtjes pruttelen. Als je een slowcooker hebt, hoef je niet eens thuis te blijven. Je vult dan je pan met een laagje water, zet je jampot er in, deksel er op, timer aan, klaar.
Zeef je mengsel, zodat alleen je olie overblijft. Druk de kruiden goed aan met een spatel om de olie er uit te drukken. Kokosolie verhard bij kamertemperatuur, dus ga meteen verder met je bijenwas. Zet je jampot terug in je au bain marie pannetje en voeg bijenwas toe en laat het smelten. De verhoudingen kun je naar smaak aanpassen. Wil je een wat makkelijker smeerbare zalf, dan ga je voor weinig bijenwas, voor stevige balsem wat meer. Stijft het te dun op, dan kun je altijd je zalf nog een keertje omsmelten met extra was. Zodra je mengsel goed vloeibaar is, zet je het vuur onder je pan uit en voeg je tien druppels pepermuntolie toe. Roer door.
Zet je (goed droge) potjes klaar om de zalf in te gieten en laat ze hard worden. In een donkere kast is je zalf ongeveer een jaar houdbaar.