Appeltaart recept
Kunstig hè, hoe je overal in de natuur prachtige geometrie vindt? Bij ons op het volkstuincomplex groeien in veel tuintjes dahlia’s. Heb je wel eens bekeken hoe precies die blaadjes zich ontvouwen? Als je openstaat voor de wonderen van de natuur, ga je ze steeds meer zien. Ik geloof zelf dat het niet ‘toevallig’ is, die vormen. Zou het gewoon voor de mooi zijn? Moeder Aarde maakt geen lelijkheid in elk geval. En als je met bewondering naar de natuur kijkt, ga je vanzelf ook met liefde en aandacht om met haar oogst. Uit respect voor de kracht die achter al dat moois zit. Of je dat nou de naam God geeft, of de Grote Moeder, de Schepper…
We gingen aan de slag met de appeloogst en maakten naast het gedroogde fruit een taart. Geen viering zonder taart! Als jij rond 21 september Mabon gaat vieren, geef ik je nu alvast mijn recept.
vijgen, appels en Wiener deeg
Recept Appeltaart
Benodigdheden
Voor het deeg: 100 gram suiker, 200 gram gekoelde roomboter, 300 gram bloem, 1 ei, snufje zout
Voor de vulling: 4 appels, verse of gedroogde vijgen, rozijnen in plaats mag ook, 4 eetlepels bruine basterdsuiker, 1 theelepel kaneel
Doe de bloem met de suiker en het zout in een kom, snijdt de roomboter met messen door het beslag en kneed, voeg het ei toe en kneed het verder tot een bal, wikkel het in met plastic folie of een bijenwasdoek en leg het 30 minuten te koelen in de koelkast.
Snijdt je appels en vijgen in kleine stukjes, meng met kaneel en suiker.
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Bekleed je bakvorm met bakpapier en vet de randen in. Haal je deeg uit de koelkast en druk 3/4 van je deeg in de vorm. Doe je appelmengsel er op en kruimel de rest van je deeg over de vulling. Druk aan met een vork.
Laat 45 minuten in de oven staan. Wiener korstdeeg smaakt lekkerder als het afgekoeld is, vind ik zelf.