Adventkalender // recept Kerstbrood
Yule brood // Voor mee naar school of bij je eigen ontbijt.
Het recept komt uit Leven met het Jaar van Uitgeverij Christofoor. Ik laat het kneden voor de eerste rijs graag over aan mijn broodbakmachine, maar het brood zelf bak ik altijd in de oven.
Wat heb je nodig?
- 500 gram tarwemeel
- 1 theelepel kardemom gemalen
- 2 theelepels kaneel
- halve theelepel foelie of 1 theelepel nootmuskaat
- 2 dl lauwwarme melk
- 7 gram gist
- 100 gram harde boter
- 2 theelepels zout
- 1 ei geklutst
- 1 eetlepel stroop (ik gebruikte ahornsiroop)
- geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel (biologisch!!)
- vulsel, je kan rozijnen nemen, cranberries, amandelen, gedroogde appeltjes of mango, vijgen, verzin zelf wat leuks.
Los de gist op in lauwwarme melk en vermeng het meel met de kruiden. Giet de melk op het meel en laat het een kwartiertje rusten. Voeg de boter en het zout toe. En ook het geklutste ei met de geraspte vruchten en siroop. Hier zet ik de broodbakmachine op de kneedstand. Na tien minuten kneden voegde ik de noten en vruchten toe en zette de machine uit toen het een mooie ronde bal van deeg was. Soms moet je wat extra vocht toevoegen. In dit geval zou ik kiezen voor melk in plaats van water.
Laat het deeg uren rijzen op een warme plek in je huis onder een natte theedoek. Zodra het mooi in volume is toegenomen strooi je wat bloem op je werkblad en vorm je de deegbal in drie even lange slierten om er een vlecht van te maken. Bestrijk je brood met melk om een zacht brood te krijgen. Laat je brood nog een half uur rijzen op een bakplaat met bakpapier.
Verwarm je over voor op 200 graden en giet op de onderste bakplaat een glas water leeg om stoom te maken. Schuif het brood in de oven en haal hem na veertig minuten er uit. Je kan er nog wat extra melk over strijken en bestrooien met poedersuiker om het brood langer houdbaar te maken.
Weersta de verleiding om het brood aan te snijden als het nog warm is, want dat doet echt afbreuk aan de smaak. Broodbakken is hogere scheikunde, maar laat je er niet door uit het veld slaan, want het is een kwestie van heel veel fouten maken en dan ineens heb je de slag te pakken en wil je niet meer terug naar sponzig supermarktbrood.